Slovník pojmů

A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Z Ž

FEI

Mezinárodní jezdecká federace

fermentace

fermentace nebo kvašení  je proces přeměny organických látek nejčastěji sacharidů, při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší.

Fibróza

je stav při kterém dochází ke zmnožení vaziva určitého typu pojivové tkáně, například v důsledku zranění nebo hojivého procesu po vzniklém zánětu.

Flavonoidy

Flavonoidy, označované také jako bioflavonoidy, nebo vitamin P. Jedná se o deriváty chromonu - izomery kumarinu, na které je navázán fenylový zbytek. Na molekule mohou být navázány hydroxylové nebo methylové skupiny. Flavonoidy, díky této…

flavonolignany

Flavonolignany jsou skupina sloučenin, které zahrnují komplex látek zvaný silymarin, který se nachází a získává především z rostliny jménem ostropestřec mariánský (Silybum marianum).Hlavním účinkem pro který se využívá, je hepatoprotektivní…

fosfolipidy

Fosfolipidy patří mezi složené lipidy obsahující fosfor. Jsou hlavní částí všech buněčných membrán spolu s glykolipidy, cholesteroly a bílkovinami.

Fyntocidy

látky, které vyšší rostliny vytvářejí jako ochranu proti cizím organismům s antibiotickým účinkem. Vyskytují se v bezu, cibuli, česneku, tymiánu atd.

fytosteroly

Fytosteroly jsou skupinou rostlinných sterolů, které se nacházejí v rostlinných buňkách. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, a to díky blokování jeho přesunu z tenkého střeva do krve.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné