Jak používat byliny

Pokud už jste našli ty správné bylinky, je důležité znát i vhodný způsob přípravy a dobu podávání.
Protože sami nejlépe znáte svého čtyřnohého parťáka, připravte směs nebo samostatné byliny podle svého

  • výběru na daný problém
  • potřebné délky podávání
  • chuti pro zpříjemnění podání

Vždy si stanovte hlavní cíl, jakým se budete při podávání bylin řídit.

Víme, že i když potřebujete řešit více problémů najednou, zvolte ten nejdůležitější.

Pamatujte že, „Méně je někdy více“.

 
Vyberte si vhodné byliny z nabídky, které odpovídají konkrétním požadavkům.
Vypište si všechny a ty které se shodují ve vícero kategoriích,
následně můžete ještě doplnit o ty, které odpovídají dalším potřebám.

Směs dohromady musí tvořit celek 100%.
Doba užívání by neměla přesáhnout 4 - 6 týdnů,
to platí i u jednodruhových bylin.
U některých bylin může být doba užívání mnohem kratší.
Podávání bylin v krmné dávce mívá z pravidla pozvolný nástup
u některých bylin se účinky mohou projevit už 5 den.

První dny můžete podávat byliny ve sníženém dávkování,
pro zjištění, zda zvíře bude byliny příjímat s ochotou
a neprojeví se případné, alergické reakce.

"Mějte na paměti"!!!
každá bylina má své specifické vlastnosti i účinek.

Abyste předešli nechtěné reakci organismu, dbejte zvýšené opatrnosti
zejména při kombinaci bylin a léků, které jsou potvrzené jako negativní.

Způsob, jakými byliny mohou ovlivňovat s léky, je mnoho a vedou
k odbourání nebo snížení účinku léčiva.
O vhodnosti použití bylin, jako doplňkové terapie,
informujte svého veterinárního lékaře.

 recept  
   

Připravovat byliny do krmné dávky lze formou nálevu, odvaru i macerátu.
Můžete využít byliny ve formách řezu, pulvisu i granulované formě.
Směs je vhodné poskládat s bylin, které jsou stejné velikosti řezu.

V případě že nenajdete bylinu, která by vyhovovala velikosti frakce,
kontaktujte nás, a bylinu Vám rádi připravíme.

                                                    
frakce1


Přípravou nálevu
rozumíme klasickou přípravu,
kterou převážně využíváme
u bylin ve formě květů, listů a natí.

Byliny zalijeme vodou o teplotě 90 °C,
případně spaříme, aby došlo k uvolnění 

i těch látek, které jsou hůře rozpustné.
Nálev po 3 - 15 minutách promícháme a scedíme. 
Celý nálev lze zamíchat i s bylinami po vychladnutí rovnou do krmné dávky, podle druhu zvířete, pro které je nálev určen.
nalev background-195177358
   
Příprava odvaru
je vodný výluh bylin získaných za varu.

Pro odvar volíme části rostlin tvrdšího charakteru,
ze kterých jsou látky hůře získatelné
např. kořeny, kůry, plody.

Příprava odvaru je postupná,
byliny vložíme do vody v rozmezí 15 až 20 °C
a za postupného ohřevu přivedeme k varu.

Po 10 - 15 minutách varu,
necháme 15 minut tak zvaně dojít.

Podle potřeby je možné byliny použít v krmné dávce, nebo použijeme jen tuto koncentrovanější formu odvaru k podání.
 konevistockphoto-879769846-1024x1024
   
Výluh neboli macerát
používáme vždy, pokud potřebujeme zachovat všechny organické látky, které teplem degradují.
Tato technika je za studena bez použití horké vody.
Pro přípravu výluhu neboli macerátu,
převážně využíváme u bylin obsahující slizovité látky.
Směs bylin nebo samotnou bylinu se přelijeme vodou
jejíž teplota je v rozmezí 15 až 20 °C
a za občasného promíchání, necháme po dobu 30 min - 6 hodin odstát.

Výluh můžeme použít celý včetně bylin nebo scezený.
         výluh