Jak používat byliny
Pokud už jste našli ty správné bylinky, je důležité znát i vhodný způsob přípravy a dobu podávání.
Protože sami nejlépe znáte svého čtyřnohého parťáka, připravte směs nebo samostatné byliny podle svého
- výběru na daný problém
- potřebné délky podávání
- chuti pro zpříjemnění podání
Vždy si stanovte hlavní cíl, jakým se budete při podávání bylin řídit. Víme, že i když potřebujete řešit více problémů najednou, zvolte ten nejdůležitější. Pamatujte že, „Méně je někdy více“. |
|
"Mějte na paměti"!!! Abyste předešli nechtěné reakci organismu, dbejte zvýšené opatrnosti |
|
![]() |
|
Připravovat byliny do krmné dávky lze formou nálevu, odvaru i macerátu. |
|
![]() |
Přípravou nálevu rozumíme klasickou přípravu, kterou převážně využíváme u bylin ve formě květů, listů a natí. Byliny zalijeme vodou o teplotě 90 °C, případně spaříme, aby došlo k uvolnění i těch látek, které jsou hůře rozpustné. Nálev po 3 - 15 minutách promícháme a scedíme. Celý nálev lze zamíchat i s bylinami po vychladnutí rovnou do krmné dávky, podle druhu zvířete, pro které je nálev určen. |
![]() |
Příprava odvaru je vodný výluh bylin získaných za varu. Pro odvar volíme části rostlin tvrdšího charakteru, ze kterých jsou látky hůře získatelné např. kořeny, kůry, plody. Příprava odvaru je postupná, byliny vložíme do vody v rozmezí 15 až 20 °C a za postupného ohřevu přivedeme k varu. Po 10 - 15 minutách varu, necháme 15 minut tak zvaně dojít. Podle potřeby je možné byliny použít v krmné dávce, nebo použijeme jen tuto koncentrovanější formu odvaru k podání. |
![]() |
Výluh neboli macerát používáme vždy, pokud potřebujeme zachovat všechny organické látky, které teplem degradují. Tato technika je za studena bez použití horké vody. Pro přípravu výluhu neboli macerátu, převážně využíváme u bylin obsahující slizovité látky. Směs bylin nebo samotnou bylinu se přelijeme vodou jejíž teplota je v rozmezí 15 až 20 °C a za občasného promíchání, necháme po dobu 30 min - 6 hodin odstát. Výluh můžeme použít celý včetně bylin nebo scezený. |
![]() |